Siirry suoraan sisältöön

Keho muistaa tukahdutetut tunteet

  • tehnyt

Sotkamo-lehti/VuokattiNews 30.3.2010

Keholla on parempi muisti kuin moni meistä tietääkään. Lihakset muistavat sellaisetkin asiat, jotka mieli on unohtanut jo kauan sitten.

– Kehossa voi olla jännitystiloja tai pidäkkeitä. Jännitystila on voinut tulla esimerkiksi voimakkaan säikähtämisen takia ja jäädä ikään kuin päälle, kertoo terveydenhoitaja Tuula Ruuska.

Moni voi mieltää jatkuvien lihaskipujensa johtuvan esimerkiksi fyysisestä työstä tai huonosta ergonomiasta.

Lihasjännitysten syy saattaa kuitenkin löytyä eri elämänvaiheissa torjutuista tunteista.

– Aika usein lihasjännitys on tunneperäistä. Jännitystilaan saattaa liittyä myös jokin käyttäytymis- tai reagointimalli tietyissä tilanteissa, Ruuska huomauttaa. Lihasjännitys voi olla ihmiselle myös suojakeino. Jos ihminen ei pysty käsittelemään tai tiedosta tunteitaan, lihakset suojaavat niiden kokemiselta. Jännitystila saattaa jäädä krooniseksi, ilman että ihminen edes tiedostaa asiaa. Pitkäaikainen jännitystila kuormittaa kehoa ja rajoittaa vartalon liikkuvuutta.
– Keho voi olla ikään kuin lukossa, sanoo Ruuska.

Kehon lukkoja on mahdollista yrittää avata Rosen-menetelmän avulla. Saksalaisen fysioterapeutti Marion Rosenin kehittämässä menetelmässä käsitellään jännittyneitä lihaksia pehmeästi, mutta tuntuvasti lihasjännityksen vasteen mukaan.
– Moni on nimen perusteella arvellut, että kyseessä on tuoksuterapia, toteaa Tuula Ruuska.

Rosen-menetelmä ei kuitenkaan liity aromaterapiaan, ei myöskään tavanomaiseen hierontaan tai energiahoitoihin. Rosen-menetelmä on tapa löytää kehoon piiloutuneita tunteita, kohdata ja tuntea tunne ja siten vapautua siitä niin ettei se enää palaa.

Rosen-terapeutti on koulutettu havaitsemaan kehon jännitystiloja ja auttamaan asiakasta niiden löytämisessä. Kun jännittynyt lihas vapautuu ja rentoutuu, keho saa joustavuutta ja notkeutta.

– Itse olen saanut Rosen-menetelmästä paljon. Kehoon on tullut liikkumisen kepeys, mikään ei enää estä kulkemasta kevyesti. Myös tietoisuus omasta kehosta on kasvanut. Jos vartalossa on kiputila, saan sen tiedostettua ja kohdattua, kertoo Ruuska.

Rosen-hoidossa kiinnitetään huomiota myös hengitystapaan. Lihasjännitysten takia hengitys voi olla pinnallista. Kun pallealihas pehmenee, hengitys ja samalla koko rintakehä vapautuvat.

Rosen-hoitoon voi hakeutua myös, jos haluaa rentoutua, lisätä itsetuntemustaan tai tutkia elämäänsä. Menetelmä tarjoaa aikuiselle ihmiselle mahdollisuuden pysähtyä kuuntelemaan omaa itseään ja kehoaan.

Tuula Ruuska tutustui Rosen-menetelmään puolenkymmentä vuotta sitten. Hän innostui menetelmästä niin paljon, että lähti oitis opiskelemaan Rosen-terapeutiksi. Nyt takana on neljän vuoden opintojakso sekä vuoden verran harjoittelua. Edessä on vielä vuoden mittainen harjoittelujakso.

– Saara Pakaslahti

Tekstin © Suomen Paikallissanomat Oy. Teksti julkaistu Suomen Paikkallissanomien luvalla.